30 november 2010

California

Ännu ett Tradera-fynd, en läcker båtformad skål i serien California från Rörstrand (formgiven av Carl-Harry Stålhane). Passar perfekt till de två mattallrikarna i samma serie som jag har sen tidigare. Säljaren visade sig dessutom vara en arbetskamrat till mamma så där slapp jag betala frakten också!

29 november 2010

Spegel, spegel på väggen där...

Den här underbara spegeln hittade jag på Tradera, en bonus var att köparen bara bodde en pendeltågs- och tunnelbaneresa bort så jag kunde hämta den så fort budgivningen var klar! Spegeln kommer från Upsala Ekeby och modellen heter Cornus. Den är formgiven av Göran Andersson och tillverkades 1961-67.

En morgontrött fyndare

Igår var det som vanligt loppislördag, men efter att ha sett Devil på bio i fredags och drömt mardrömmar halva natten (slutade med att jag gick fick sova på soffan med taklampan tänd...) så försov jag mig riktigt ordentligt. Men jag skulle ändå gå dit och skänka några gamla jackor så jag passade på att gå en sväng och titta också. Det var väldigt utplockat, men så såg jag något bekant...

En supersnygg ljusstake! Som tur är så har jag sett delar ur serien förut och visste att den är från Rörstrand. När jag vände på den såg jag att undersidan var väldigt smutsig och det var med mycket vilja som jag kunde urskilja ett R. Förmodligen var det tack vare den smutsiga signaturen som ingen annan plockat åt sig den. Och det var förmodligen också anledningen till att den bara kostade 15kr. Jag är nästan helt säker på att det är Carl-Harry Stålhane som formgivit den men trots en hel del letande på nätet så har jag inte lyckats hitta någon info som bevisar att det faktiskt är så.

Edit: form55 berättade att ljusstaken tillhör en serie som heter Sparaxis. Men vem som formgivit den verkar vara ett mysterium...

Idag trotsade jag snöstormen och begav mig till Megaloppisen i Solnahallen, och den var väl värd ett besök! Lyckades faktiskt försova mig idag också, men det visade sig vara ett bra drag för det fanns mycket fint kvar även de sista timmarna och säljarna prutade nästan åt mig. Blogginlägg om mina fynd därifrån kommer nästa vecka...!

Och så hoppas jag att ni alla haft en riktigt mysig första advent!

26 november 2010

Pippi på fåglar

Jag tycker ju väldigt mycket om fåglar och har samlat på mig ett antal i olika former. I tisdags utökades samlingen med tre små blå till:

Jag kan knappast påstå att jag behövde fler fågelljusstakar, men vad man behöver och vad man vill ha är ju två helt olika saker. De tre fåglarna kommer från Nymølle Denmark (kanske mest kända för Bjørn Wiinblads porslin).

25 november 2010

Favoritloppisen, vinst varje gång

Självklart tog jag med min mamma till favoritloppisen i lördags och vi fyndade en hel del båda två! Jag har ju redan visat de små gröna lövfaten från Reijmyre i förra inlägget och här kommer resten av fynden:

Mammas hökögon såg en intressant grön rand i en trave tallrikar, men när hon fick se motivet var hon inte lika intresserad. Jag tyckte däremot att den var jättesöt och eftersom den bara kostade en krona så fick den bli en present till en retrointresserad väninna som precis fått en liten Bruno. Tallriken kommer från Gefle Porslinsfabrik och är märkt 861-17, vore väldigt tacksam om någon kan hjälpa mig med formgivare, årtal och kanske namn på serien.

Det första jag plockade åt mig var två snygga blå glöggmuggar som passar jättefint till min Atos-kanna från Gefle. Muggarna är bara märkta Sweden 491 och jag har ingen aning om var de kommer ifrån - någon av er läsare som känner igen dem?

En söt liten firre i porslin med plats för ett julgransljus, kostade bara en femma och passar perfekt i köket. Tyvärr är den omärkt.

Min favoritloppis har såklart inte bara porslin och den här gången fastnade jag också för en riktigt snygg liten väska i äkta skinn. För 25kr var det knappast något snack om saken, klart den skulle få följa med mig hem!

24 november 2010

Färgat glas

Den senaste tiden har det trillat in lite vackert färgat glas hos mig, mycket trevligt måste jag säga!

Först ut är de här höga dricksglasen, ännu en present från min snälla mamma. (Ber om ursäkt för att de är lite fingeravtrycks-flottiga, borde putsat upp dom innan jag fotade...) De har en tjock botten i klarglas och en härlig blå färg som nästan blir lite blålila längst ner. På den lilla runda etiketten står det "Made in Sweden". Jag har fått för mig att de kan komma från Åseda, någon som vet?

Edit: Herr Movarp bekräftar att glasen är från Åseda, formgivna av Bo Borgström. Modellen heter antingen Pia eller Sonja.

De här små söta lövformade faten från Reijmyre fyndade jag på min favoritloppis i lördags, det fanns fyra likadana i klarglas också men jag föll bara för de gröna. Gissar att de använts som individuella askfat, eller kanske som fat till tepåsar? Jag vet inte riktigt vad de ska fylla för funktion hos mig eftersom jag varken röker eller dricker te, men för en femma styck kunde jag inte låta bli!

Och så har jag hittat lite mer Reffa, i "rätt" färg dessutom... Det här måste nog nästan vara de minsta delarna som gjorts i serien. Vasen (som även Annette på Retroporslin fyndat) är väl lagom stor för tandpetare och det pyttelilla fatet är inte många centimeter i diameter. Men fina är dom, båda två!

Rio

Den lilla beige-bruna gruppen jag har på skänken i vardagsrummet har utökats med ett fint litet fat från Upsala Ekeby som jag hittade på Myrorna i helgen. Det är ett askfat som heter Rio, formgivet av Mari Simmulson och tillverkat 1968-71.

Tänk att det finns så många snygga askfat! Tur att man kan använda dem till bättre saker...

Härligt fat från Bo Fajans

Jag har som sagt en väldigt snäll mamma och när hon hälsade på i helgen fick jag inte bara det blå Ekeby-fatet i förra inlägget utan också det här supersnygga vinröda fatet från Bo Fajans:

Det har en blank vinröd glasyr på ovansidan och är mattsvart på undersidan och är djupstämplat med nr 027. Har sökt lite på nätet och det verkar vara formgivet av Berit Ternell någon gång på 50-talet.
Min första tanke var att jag skulle ha det som fruktfat och fylla det med härliga clementiner nu till jul, men egentligen vill jag inte lägga något på det för det är så fint..!

22 november 2010

Vackert Ekeby-fat

Det har varit tyst här på bloggen ett tag, var ju sjuk i förra veckan och sen kom mamma och hälsade på över helgen. Så nu har jag laddat på med massor av fina saker att blogga om! Och jag börjar med det här vackra fatet/skålen:

Fick det i present av min snälla mamma som vet att jag gillar blått! Fatet kommer från Upsala Ekeby och är såvitt jag kan se djupstämplat EKEBY och nr 91 i botten. Den raka EKEBY-stämpeln dyker upp sista året på 20-talet och används in på 50-talet. Kollar i UE-boken, keramik från 1928-38 med nr 1 - 500 och får till min stora besvikelse se att uppgifter saknas om nr 88-102. Men men, fatet är lika snyggt ändå!

16 november 2010

Vad skulle jag göra utan Tradera?

Det lite bittra svaret på rubrikens fråga är väl "spara en hel del pengar", men å andra sidan skulle jag också gå miste om en massa fina saker!

Nu när jag ligger hemma med feber så blir det inga loppisfynd, så då passar jag på att tröstshoppa lite på just Tradera istället. Senaste fyndet är det här snygga paketet med fruktfat och sex assietter från Bo Fajans (enligt annonsen formgivna av Berit Ternell som var verksam på Bo Fajans 1951-57) och ett ställ med fruktknivar. Älskar färgerna och ser verkligen fram emot att hämta hem det här paketet!

Och det är väl den enda nackdelen med Tradera, att man oftast måste vänta på att få varan hemskickad. Jag har inte så bra tålamod när det gäller fynd...

13 november 2010

Nedräkning till jul

Dagens tur till min favoritloppis höll på att bli en riktig besvikelse, jag gick ett par varv utan att hitta något som riktigt fångade mitt intresse. Det var först när jag skulle bege mig hemåt som jag fick syn på den här vackra adventsljusstaken som stod lite undangömd högst upp på en hylla.

Den kommer från Gefle Porslinsfabrik och av stämpeln att döma tyckte jag att den såg ut att vara ganska gammal. Ovanför logon står det 1777, efter en snabb sökning på nätet fick jag veta att det är glasyrens beteckning och just 1777 kallas "spenatgrön med svarta effekter" och gjordes 1930-43. Jag tycker att den är otroligt snygg och tänker mig några julröda äpplen, nötter eller kanske några fina julkulor i skålen. (Tur att det bara är två veckor kvar till första advent!) Och jag vet precis var den ska stå, tror att den kommer passa perfekt på...

... matbordet i vardagsrummet. Då åker den avlånga vita skålen bort och adventsljusstaken får stå och umgås med fatet och vasen från Bo Fajans. (Har jag inte helt fel för mig är vasen en Ewald Dahlskog, någon som kan bekräfta?)

Och på tal om Bo Fajans - överst på min önskelista till jul står boken Bo Fajans keramiktillverkning i Gävle 1874-1967 av Birgitta Lundblad. Om någon av er läsare har en sådan bok som bara ligger och skräpar därhemma så köper jag den mer än gärna!

12 november 2010

Lite smått och blått

Precis som rubriken säger så blev det lite smått och blått hos Myrorna tidigare i veckan. Den bulliga kannan kommer från Gefle Porslinsfabrik och tillhör servisen Atos som tillverkades 1966-74. Jag stod en lång stund och bara höll i den och försökte komma på vad jag skulle ha den till (för att försvara ett köp), och till slut kom jag på att jag faktiskt inte har någon glöggkanna! Så nu måste jag bara hitta matchande glöggmuggar.

Och så hittade jag ytterligare två Gabriel-fåglar till min lilla samling, i en härlig blå glasyr som påminner lite om min mystiska Terra-vas. När jag kom hem upptäckte jag dock att den ena fågeln är till små julgransljus och den andra till vanliga stearinljus, ser ju lite knepigt ut bredvid varandra så de får helt enkelt bara vara prydnader utan ljus.

11 november 2010

Premiärköp från Retroporslin.se

Annette har inte bara en trevlig blogg utan även en söt liten nätbutik, retroporslin.se. Jag har varit inne och kikat där flera gånger och till slut hittade jag tre saker som jag bara inte kunde låta bli att beställa...


En omärkt blå kanna/plunta som åkte upp på tavellisten i köket tillsammans med några ljuslyktor och en årstallrik från Arabia. Askfatet från Upsala Ekeby, formgivet av Mari Simmulson, passade perfekt som ljusfat och trivs bra med vasen från Rörstrand och den lilla ugglan från Trosa Keramik.

En otippad favorit var den här gröna, sköna bonaden. Jag är inte särskilt påläst om textil och det enda jag har i retroväg sen tidigare är en Viola Gråsten-pläd. Men det var något med den här bonaden som tilltalade mig, kanske tanken på att någon gång i framtiden hänga upp den i ett barnrum? Tills vidare hamnar den i alla fall i gästrummet. Någon av er läsare som vet lite mer om retrotextil och som kan gissa ungefärlig ålder eller kanske känner igen signaturen?

9 november 2010

Några fynd som förgyller en tråkig tisdag

Att fynda vackra saker gör mig alltid glad och idag är jag väldigt nöjd med mina inköp!

Den är kanske inte lika söt som Loppistans med Bellis-mönster, men med den här fräcka formen tycker jag att den är riktigt läcker bara i högblank svart glasyr med matta vita kanter. Den snygga smörasken kommer från Karlskrona Porslinsfabrik, eftersom även Upsala Ekeby står med i loggan antar jag att den är tillverkad någon gång 1942-68 men mer än så vet jag tyvärr inte.

Edit: Hos Femtiotalsjakten hittade jag min smörask i ett inlägg om Karlskronas porslin! Den är tydligen av modell 462 och formgiven av Sven Erik Skawonius som var konstnärlig ledare i Upsala-Ekeby-koncernen 1953-58 och 1963-66.


De här söta små faten skäms jag nästan lite för att visa upp. Så sent som igår pratade jag i telefon med mamma och hon frågade om jag var intresserad av fler Reffla-saker, mitt svar var "absolut, men bara i rött". Och det höll ända till idag när jag föll för de här, de har ju faktiskt en väldigt fin grön färg... Och det tog inte så lång tid att hitta en plats till dem, ett under min lilla framodlade orkidé (planterad i ett snapsglas från Reijmyre) och ett under en söt liten blomdusch som läcker lite. Reffla-faten kommer från Gullaskruf och är formgivna av Arthur Percy.

Och så har jag äntligen fått min revansch! Idag hittade jag en Eden-kopp från Rörstrand, förvisso dyrare än 15kr men med fat!! Så nu vet jag vad jag ska dricka kaffe ur i helgen!

7 november 2010

Retrodukning - middag och efterrätt

För ett tag sedan utmanade form55 alla som ville att komponera en retrodukning för en person idag och det är klart att jag vill vara med och göra det! (Men mest ser jag fram emot att titta på alla andras bidrag.) Så här kommer alltså några bilder på min dukning:


Efter lite funderande bestämde jag mig för att göra en dukning i härliga höstfärger. Från vänster till höger (på översta bilden) har vi en ugnsform, kanske fylld med en härlig rotfruktsgratäng, i serien Verdura från Rörstrand (formgiven av Marianne Westman?) som står på ett grytunderlägg i luffarslöjd som jag fick i present för ett antal år sedan. Sedan ett rödvinsglas, arvegods av okänt ursprung. En Safir-karott från Upsala Ekeby (formgiven av Göran Andersson) bryter av snyggt mot prydnadspumporna och blir en trevlig bordsprydnad. Sen har vi en såskarott, Primula från Gustavsberg (Stig Lindberg), en ljusstake av okänt ursprung och en liten äggkopp från Höganäs Keramiks serie Old Höganäs som här får vara en liten skål för flingsalt.

Som kuverttallrik har jag använt Rörstrands tallrik Druva, ovanpå den ligger tallriken California (Carl-Harry Stålhane) och överst en liten skål till sallad, Poäng från Upsala Ekeby (Hjördis Olfors).
Har fått komplettera med ett par nya saker, underlägget med retromönster kommer från Åhléns och besticken från Ikea.


När middagen dukats ut bjuds det på lite efterrätt i form av söta cupcakes, eller kanske sju sorters kakor? Dessa serveras på fatet Agda från Rörstrand (Christina Campbell) och plockas med den söta kaktången. Likörglaset är av okänt ursprung, den blå vasen kommer från tyska Jasba, kaffekoppen med fat är Höganäs Keramiks serie Old Höganäs.

Även här har jag valt att använda mig av en liten kuverttalrik, Old Höganäs. Ovanpå den en assiett i serien Mobile från Rörstrand (Olle Alberius) och en mockasked i nysilver, Gammelfransk. Underlägget i tyg är nytt och kommer från H&M Home.

Det här var alltså mitt bidrag till retrodukningarna, hoppas att ni gillade det!

6 november 2010

Fyndat till jul och spännande strumpor

Min favoritloppis gör mig aldrig besviken! Idag tog jag en skön sovmorgon och strosade dit två timmar efter de öppnat, mest för att skänka lite gamla saker. Trodde inte att jag skulle hitta något när jag kom dit så sent men visst blev det några sköna fynd ändå!

Elljusstaken jag hade i fönstret i gästrummet gick sönder förra julen så när jag såg att de börjat sälja julpynt var jag tvungen att titta och se om jag hittade någon fin. Och jag hittade såklart inte bara en, utan två. Den i teak och mässing hamnar i gästrummet och den i svart smide med glashängen (känns lite Erik Höglund tycker jag) hamnar i sovrummet.

Två härliga assietter i vinrött från Upsala Ekeby (märkta SES 20, så det är alltså Sven Erik Skawonius som formgivit men hittar inget om dessa hos Grödinge?) och ännu en röd Reffla-ljuslykta från Gullaskruf. Konstigt nog är den här röda ljuslyktan lite ljusare röd än den jag köpte förra helgen - gjordes de i olika nyanser eller är någon av dom en kopia?

Mer Upsala Ekeby, en härlig väggplatta som heter Fågelbrun och mäter modiga 26x23,5cm. Den är formgiven av Göran Andersson och tillverkades 1962-63.

Det här måste ändå vara dagens roligaste och mest oväntade inköp. När jag stod i kön till kassan fick jag syn på den här fina lilla förpackningen och såg att den innehöll två lila spetsknästrumpor, för en tjuga kunde jag inte låta bli! Strumporna är tillverkade på Malmö Strumpfabrik som grundades 1926 av Kurt Levin (lite extra kul eftersom jag också heter Levin i efternamn). De här strumporna är tillverkade i crepenylon som kom på 50-talet som får mig att tro att de kan vara från den här tiden. Härliga är dom i alla fall, frågan är bara om man vågar använda dom någon gång.